ΖΕΣΤΗ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ

Με την αφρικανική σκόνη να επισκέπτεται για άλλη μια φορά τη χώρα μας κυλούν τα τελευταία 24ωρα την ίδια ώρα που οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την πλευρά της Αφρικής προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο χώρο από τις ψυχρότερες που κατηφορίζουν από μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου.

Έτσι λοιπόν η χώρα μας εμφανίζεται καιρικά χωρισμένη σε δύο τμήματα, όπου από τη μια πλευρά προς τα κεντρικά και βόρεια κυριαρχεί ο άστατος καιρός με τις πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή θερμοκρασίες και από την άλλη νοτιότερα και ανατολικότερα κυριαρχούν η αφρικανική σκόνη, οι κατατόπους συννεφιές αλλά και οι υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή θερμοκρασίες.

Για να γίνουν τα παραπάνω πιο κατανοητά σχεδιάσαμε το παρακάτω γράφημα.

ΑΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η μετατόπιση βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά προς τα ανατολικά βορειοανατολικά, έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρεται για άλλη μια φορά σκόνη σε μεγάλες ποσότητες από την Αφρική προς τη χώρα μας κι όχι μόνο. Η Άνοιξη γενικά σαν εποχή φημίζεται για την Αφρικανική σκόνη.

Γιατί όμως φέτος εμφανίζεται μεγαλύτερη συχνότητα αυτών των επεισοδίων και μάλιστα με μεγάλη ένταση?

Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί αν ρίχναμε μια ματιά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία των προηγούμενων μηνών. Θυμηθείτε τον άνομβρο και θερμό Χειμώνα που προηγήθηκε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Φθινόπωρο.

Αυτό τι σημαίνει πρακτικά για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία?

Χαμηλή συχνότητα βαρομετρικών χαμηλών άρα κακοκαιριών, επικράτηση για μεγάλες χρονικές περιόδους συστημάτων καλοκαιρίας και άρα βαρομετρικών υψηλών όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης.

Αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία κάποια στιγμή θα άλλαζε και αυτό έχει συμβεί εδώ και μερικές εβδομάδες όπου και λόγω εποχής ακολουθείται μια ατμοσφαιρική ροή που περνάει μέσα από ερημικές εκτάσεις ωθώντας την αφρικανική σκόνη βορειότερα και ανατολικότερα.

Από την άλλη αυτή η μη συμβατή με τις εποχές του έτους καιρική κατάσταση που η επιστημονική κοινότητα καλεί ως κλιματική αλλαγή, δημιουργεί ή και εντείνει το φαινόμενο της ερημοποίησης όπου οι πολύ χαμηλές σε τιμές βροχοπτώσεις αλλά και οι χαμηλές συνάμα σε συχνότητα εμφανίσεις αυτών, έχουν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση της βλάστησης και άρα ευκολότερη τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Ακολουθεί χάρτης όπου απεικονίζεται η πορεία της αφρικανικής σκόνης .

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΟΔΟΥ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Ανοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει η θερμοκρασία τα επόμενα 24ωρα σε πολλές περιοχές της χώρας μας όπου θα συναντήσουμε θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η άνοδος αυτή του υδραργύρου θα αφορά κυρίως τη δυτική, κεντρική και νότια χώρα μιας και πιο βόρεια η αστάθεια που σημειώσαμε στην αρχή της ανάλυσής μας θα εμποδίσει τον υδράργυρο να προσεγγίσει καλοκαιρινές τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος δίνει κατά κανόνα ιδιαίτερα προς το δεύτερο μισό του τα πρώτα αξιόλογα θερμά κύματα, οπότε δεν είναι κάτι μη φυσιολογικό μα ούτε και κάτι το ακραίο.

Ακολουθούν χάρτες όπου αποτυπώνονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας οπότε και θα αρχίσει να ομαλοποιείται η όλη κατάσταση.

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

ΜΕΓΙΑΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ