ΤΡΕΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Με τον καιρό να συνεχίζει να είναι αναποφάσιστος προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσει κι ενώ το ημερολόγιο συνεχίζει να δείχνει μέρες όλο και πιο βαθιά στο χειμώνα, θα κυλήσει και η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

ΑΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΗ ΧΕΙΜΩΝΑ

Τρεις εποχές λοιπόν αναμένεται να ζήσουμε στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ημέρες όπου αρχικά το φθινόπωρο θα παραλάβει τη σκυτάλη από το χειμωνιάτικο σκηνικό που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, γρήγορα όμως η άνοιξη θα κυριαρχήσει οδηγώντας τον υδράργυρο κοντά στην Παρασκευή ακόμη και πάνω από τους 18° με 19° βαθμούς κελσίου.

Χαρακτηριστικοί της όλης κατάστασης οι χάρτες που ακολουθούν όπου στον πρώτο χάρτη φαίνονται οι βροχές που θα επηρεάσουν μέχρι και την Τετάρτη το πρωί αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα και με τα πιο πολλά – έντονα φαινόμενα προς τα δυτικά και το ανατολικό – νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στον δεύτερο χάρτη αποτυπώνονται οι θερμοκρασίες που θα προσεγγίσει ο υδράργυρος το μεσημέρι της Παρασκευής, θερμοκρασίες κατά 10° περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή θερμοκρασιακά επίπεδα.

ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

ΜΕ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία “θέλουν” η εβδομάδα να κλείνει με σύντομη μεν έντονη δε χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία, η οποία θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε ελεύθερη πτώση, ενώ θα φέρει και αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστικός ο χάρτης που ακολουθεί όπου με το βαθύ μπλε χρώμα αποτυπώνεται η πολική αέρια μάζα η πορεία της οποίας συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αφορά και τη χώρα μας.

Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε με πιο σταθερά δεδομένα την όλη κατάσταση μιας και το ατμοσφαιρικό βουνό που θα απλωθεί τα επόμενα 24ωρα σε μεγάλο τμήμα της Μεσογείου και που θα οδηγήσει σε υψηλές θερμοκρασίες, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον πολικό αέρα που θα κατέβει σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη προς το τέλος της εβδομάδας με αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την ένταση με την οποία θα φτάσει αυτό το ψυχρό κύμα στην περιοχή μας.

ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ ΣΤΑ 1500 ΜΕΤΡΑ