ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ

Με ένα έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αλλά και υψηλές θερμοκρασίες, κυλούν τα τελευταία 24ωρα σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 33° για περιοχές που βρίσκονται στα βόρεια τμήματα της Κρήτης κάνοντας τις συνθήκες αρκετά δύσκολες σε συνδυασμό και με την έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Ποιος όμως είναι ο λόγος γι’ αυτές τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Κρήτη?

Από τη μια μεριά αυτό οφείλεται στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ’ ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας.

Στον χάρτη που ακολουθεί προσπαθούμε να οπτικοποιήσουμε το φαινόμενο που μόλις αναλύσαμε.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ - ΑΝΕΜΟΣ

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ

Μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο.

Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας.

Στον χάρτη που ακολουθεί οπτικοποιούμε την διαδικασία αυτή χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μας μοντέλου.

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ – ΟΜΙΧΛΕΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιμένουν, θα κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας όπου μάλιστα στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου.

Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια.

Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες – ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης.

Ακολουθούν χάρτες οπτικοποιήσης του φαινομένου.