ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ Η ΖΕΣΤΗ

Με την ψυχρή λίμνη καθώς στροβιλίζεται βορειοανατολικά της χώρας μας να διατηρεί τον έντονα άστατο καιρό κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, αναμένεται να οδηγηθούμε προς την Παρασκευή οπότε και στη συνέχεια τη σκυτάλη φαίνεται να παίρνουν οι αρκετά ως πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής οι οποίες αναμένεται να εξαπλωθούν βορειοανατολικότερα ανεβάζοντας τον υδράργυρο και στη χώρα μας σε καλοκαιρινά πλέον επίπεδα.

Στον χάρτη που ακολουθεί σημειώνουμε με το βέλος τη ψυχρή λίμνη που θα διατηρήσει την αστάθεια για 2-3 ημέρες ακόμα, ενώ στον αμέσως επόμενο χάρτη σημειώνουμε με το βέλος μια νέα ψυχρή λίμνη που θα απασχολήσει στο τέλος της εβδομάδας την Ιταλία οδηγώντας ταυτόχρονα την θερμή αέρια μάζα (πορτοκαλί κινούμενο βέλος) προς τη χώρα μας.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΨΥΧΡΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

ΘΕΡΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΘΕΡΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Από το Σάββατο θα αρχίσει σιγά σιγά ο υδράργυρος να τραβά την ανηφόρα όπου αυτό θα γίνει πιο αισθητό από Κυριακή και μέχρι περίπου τα μέσα της άλλης εβδομάδας με τον υδράργυρο να ανεβαίνει προς τα κεντρικά, ανατολικά και νότια κοντά στους 34° με 36° τοπικά σε κλειστές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και για λίγο πιθανόν και 37° βαθμούς κελσίου.

Γι’ αυτή τη θερμή εισβολή σημειώνουμε τα παρακάτω:

  1. Παρατηρώντας τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό ψυχρής λίμνης προς την περιοχή της Ιταλίας και της κεντρικής Μεσογείου με υψηλότερες βαρομετρικές πιέσεις ανατολικότερα.
  2. Από το παραπάνω προκύπτει ότι δεν πρόκειται για μια καλοκαιρινού τύπου θερμή εισβολή κατά την οποία υψηλές βαρομετρικές πιέσεις οδηγούν τη θερμή μάζα προς την περιοχή μας.
  3. Έτσι λοιπόν αυτή η θερμή μεταφορά θα συνοδεύεται και από συννεφιές αλλά και αφρικανική σκόνη ακόμη και από αστάθεια προς τα κεντρικά και βόρεια, παράγοντες που ενδεχομένως να τροποποιήσουν το θερμοκρασιακό προφίλ ορισμένων περιοχών οδηγώντας τον υδράργυρο πιο κάτω από τα προβλεπόμενα.
  4. Η κορύφωση αυτής της θερμής μεταφοράς πιθανολογείται στις αρχές της νέας εβδομάδας όπου από τα μέσα αυτής και στη συνέχεια οι ενδείξεις θέλουν αποκλιμάκωση και μετάβαση σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες.
  5. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για μια σύντομης γενικά διάρκειας θερμή μεταφορά (3-4 ημέρες), χωρίς ακρότητες και με αρκετά ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά.

Στους επόμενους δύο χάρτες μπορείτε να παρακολουθήσετε τα προβλεπόμενα μέγιστα των θερμοκρασιών όπου κρατάμε επιφυλάξεις για ενδεχομένως πιο κάτω τιμές όπως επίσης και τη νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης στις αρχές της νέας εβδομάδας.

ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΟΝΗΣ