Με τα μελτέμια να κυριαρχούν μέσα στο Αιγαίο, αναμένεται να κυλήσουν οι δύο τελευταίες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας μετριάζοντας τα επίπεδα ζέστης αλλά και δυσφορίας κυρίως για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο μιας και δυτικότερα το φυσικό κλιματιστικό δεν θα μπορέσει να ασκήσει ανάλογη επίδραση οπότε και εκεί η ζέστη σαφώς θα είναι πιο έντονη (ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες κοντά στους 34° με 36°).
Από εκεί και μετά και καθώς θα προχωράμε προς τα μέσα της νέας εβδομάδας φαίνεται μια πολύ θερμή αέρια μάζα από τη βόρεια Αφρική να κατακλύζει μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου ανεβάζοντας σημαντικά τον υδράργυρο.
ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Για να μπορέσουμε να οπτικοποιήσουμε το όλο φαινόμενο δημιουργήσαμε τον παρακάτω χάρτη όπου με τις κόκκινες αποχρώσεις αποτυπώνεται η θερμή αέρια μάζα, ενώ με τις μπλε τα ποτάμια αέρα πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα που στην ουσία διαμορφώνουν τα βαρομετρικά συστήματα κάτω χαμηλά.
Παρατηρώντας αυτόν τον χάρτη φαίνεται ότι οδηγούμαστε με μεγάλη βεβαιότητα σε ένα έντονο θερμό κύμα ιδιαίτερα για τα ανατολικά και νότια τμήματα, παρόλα αυτά αν αφήσουμε το βίντεο του χάρτη να φτάσει προς το τέλος του θα παρατηρήσουμε τον σχηματισμό ενός βαρομετρικού χαμηλού προς τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας και τα νοτιότερα της Γαλλίας η πορεία του οποίου είναι ακόμη πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.
Δύο σενάρια με μοιρασμένες πιθανότητες υπάρχουν στην προγνωστική σκακιέρα.
Το πρώτο μας δίνει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να φεύγει αρκετά βόρεια από τη γειτονιά μας αφήνοντας στην ουσία πολύ χώρο στην πολύ θερμή αέρια μάζα να κατακλύσει τη χώρα μας σενάριο το οποίο θα οδηγήσει σε ένα αρκετά ισχυρό και με διάρκεια κύμα καύσωνα.
Το δεύτερο σενάριο μας δίνει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό να κινείται πιο κοντά στη γειτονιά μας περιορίζοντας αυτή την πολύ θερμή αέρια μάζα αρκετά πιο νότια. Αυτό το σενάριο οδηγεί σε πιο ήπια ζέστη και με μικρότερη διάρκεια.
Για να γίνουν πιο κατανοητά τα παραπάνω επεξεργαστήκαμε ένα μετεωρολογικό διάγραμμα που αναφέρεται στη θερμοκρασία έτσι όπως αυτή υπολογίζεται από το σύστημα πολλαπλών τρεξιμάτων ενός μετεωρολογικού μοντέλου.
Όπως μπορείτε να δείτε προς τις 14 Ιουνίου που υπολογίζουμε και την κορύφωση αυτού του ισχυρού θερμού κύματος, υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των προγνωστικών σεναρίων η οποία κυμαίνεται από 32° εώς 44° με ένα μέσο σενάριο να συγκλίνει προς τους 38° βαθμούς κελσίου. Ο λόγος είναι αυτός που αναλύσαμε πιο πάνω.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να δείξουμε υπομονή μέχρι να φωτιστεί περισσότερο το προγνωστικό σκοτάδι κρατώντας σαν σχετικά βέβαιο ότι οδηγούμαστε σε μια έντονη ζέστη χωρίς όμως να είμαστε βέβαιοι αν θα κρατήσει πολύ και αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν ακραία.