ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Με τον άστατο καιρό να επιμένει, αναμένεται να κυλήσει και το μεγαλύτερο τμήμα της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε κάτι που σημαίνει ότι μπορεί η ημέρα να ξεκινά με ήπιες καιρικές συνθήκες, καθώς όμως θα οδηγούμαστε χρονικά προς το απόγευμα και που έχουμε και το μέγιστο των θερμοκρασιών, θα αναπτύσσονται νέφη αστάθειας – καταιγιδοφόρα νέφη και κατά κανόνα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας θα εκδηλώνονται μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα που ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλάζι, μεγάλο όγκο νερού αλλά και ισχυρούς και με μεγάλη συχνότητα κεραυνούς.

Ο “ΩΜΕΓΑ” ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ – ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΣΤΑΤΟ ΚΑΙΡΟ

Παρατηρώντας τους χάρτες καιρού στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα, μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη ενός ατμοσφαιρικού βουνού το οποίο λαμβάνει τη μορφή του κεφαλαίου γράμματος “Ωμέγα” της ελληνικής αλφαβήτου και που στην ουσία εμποδίζει την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτή η εξέλιξη έχει σαν αποτέλεσμα την ροή βαρομετρικών συστημάτων στην περιοχή μας από βορρά προς νότο με αποτέλεσμα ψυχρότερες αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα να λιμνάζουν πάνω από την περιοχή μας και οι οποίες συνδυαζόμενες με τις πολύ πιο θερμές κάτω χαμηλά να προκαλούν αυτόν τον ιδιαίτερα άστατο καιρό.

Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται αυτή η βαρομετρική διάταξη που μόλις περιγράψαμε.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

ΝΕΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Η κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας ανατολικότερα, αναμένεται να πυροδοτήσει την αστάθεια και πάλι από την Πέμπτη και στη συνέχεια ενώ ταυτόχρονα θα μεταφέρει έστω και για λίγο πολύ θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας ανεβάζοντας τον υδράργυρο την Πέμπτη προς τα ανατολικά και νότια κοντά στους 33 με 34 βαθμούς κελσίου.

Στους χάρτες που ακολουθούν μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για την πορεία των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και τους ανέμους για τις επόμενες τρεις ημέρες.

ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ - ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ- ΑΝΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ

ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ - ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ - ΑΝΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ - ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ - ΑΝΕΜΟΥ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ

ΔΕΝ “ΦΤΑΙΕΙ” ΓΙΑ ΟΛΑ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Αυτός ο μη συμβατός με την εποχή καιρός και που έχει προβληματίσει αρκετούς, δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας τέτοια εποχή. Αν πάμε λίγο τον χρόνο πίσω στο 2002 θα θυμηθούμε ανάλογες καιρικές καταστάσεις που τότε έθεταν και αρκετούς προβληματισμούς για την διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων. Εκείνη την περίοδο σφοδρή χαλαζόπτωση είχε επηρεάσει το νομό Αττικής ενώ οι καταιγίδες εκείνων των ημερών είχαν θέσει εκτός λειτουργίας και αρκετούς σταθμούς του Μετρό. Πηγαίνοντας τους μήνες λίγο ακόμα πιο πίσω μπορούμε να θυμηθούμε και την ασυνήθιστη χιονόπτωση που είχε πλήξει το νομό Αττικής στις αρχές του ίδιου έτους. Τελικά ο καιρός κάνει κάποιους κύκλους τους οποίους η επιστήμη δεν μπορεί να ερμηνεύσει απόλυτα και λογικό μιας κι έχουμε να κάνουμε με χαοτικά φαινόμενα, παρόλα αυτά δεν είναι σωστό κάθε φορά που μας προβληματίζουν οι καιρικές συνθήκες, να επικαλούμαστε την κλιματική αλλαγή ή την κλιματική κρίση.