ΑΠΡΙΛΟΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Με τον Δεκέμβρη να δυσκολεύεται αρκετά στο να βρει τον εαυτό του, κυλούν και οι τελευταίες αρκετές ημέρες με τα προγνωστικά να θέλουν ανάλογη και τη συνέχεια.

Χαρακτηριστική η σημερινή ημέρα όπου ο υδράργυρος προσέγγισε τους 18° με 20° σε αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της κεντρικής και νότιας χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους νομούς Αττικής, Αργολίδας, Κορινθίας, Ηλείας, Λακωνίας αλλά και νοτιότερα προς τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τον καιρό να θυμίζει Άνοιξη τηρουμένων πάντα των αναλογιών σε σχέση με την εποχή που βρισκόμαστε όπου η νύχτα κερδίζει κατά κράτος τη μέρα ως προς τη διάρκεια με τη θερμοκρασία να υποχωρεί αρκετούς βαθμούς.

ΒΑΘΙΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 48ΩΡΟ

Κι αν νομίζουμε ότι ο υδράργυρος ολοκλήρωσε την κούρσα ανόδου του, κάνουμε λάθος μιας και το επόμενο διήμερο θα συναντήσουμε ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες όπου είναι αρκετά πιθανό να δούμε θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 20° με 22°. Η πιο θερμή ημέρα δείχνει να είναι η Πέμπτη όπου δεν αποκλείεται η θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο προς τα ανατολικά και νότια να προσεγγίσει και τους 24°. Χαρακτηριστικός ο χάρτης που ακολουθεί.

ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

ΨΥΧΡΟ ΚΥΜΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Πολικό κύμα αέρα από τα βόρεια – βορειοδυτικά Βαλκάνια αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα και να επηρεάσει και τη χώρα μας από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα της άλλης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία μέσα σε λίγες ώρες θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση της τάξης των 8° με 12° φέρνοντας ακόμη και χιόνια στα βουνά κυρίως. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όμως αυτής της μεταβολής δεν θα είναι τα χιόνια ή και οι βροχές, αλλά οι βοριάδες οι οποίοι μέσα στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ οδηγώντας πιθανότατα ακόμη και σε απαγορευτικό απόπλου. Χαρακτηριστικός ο χάρτης που ακολουθεί.

ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΕΜΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΠΑΣΧΟΥΓΕΝΝΑ

Μετά και από αυτή την “εξπρές” για άλλη μια φορά επιδείνωση του καιρού, φαίνεται να οδηγούμαστε σταδιακά σε μια ομαλοποίηση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας η οποία πιθανόν να μας οδηγήσει μέχρι και τα Χριστούγεννα ή και λίγο παραπάνω. Έτσι λοιπόν φαίνεται πως ο καιρός των Χριστουγέννων θα είναι ήπιος τουλάχιστον θερμοκρασιακά χωρίς κάποιο ισχυρό ψυχρό κύμα να μας απειλεί αν και υπάρχει πιθανότητα στο διάστημα 20 με 22 του μήνα να περάσει ένα σύντομο ψυχρό κύμα φυσιολογικό για την εποχή. Ο Άγιος Βασίλης μάλλον θα προτιμήσει όπως όλα δείχνουν το καραβάκι κι όχι το έλκηθρο μιας και από χιόνια λίγα τα πράγματα, φυσιολογικό σε κάποιον βαθμό μιας κι ο Χειμώνας τώρα ξεκινά. Θα μπορούσε βέβαια το Φθινόπωρο να έχει λειτουργήσει καλύτερα τουλάχιστον για τα ψηλά βουνά μας αλλά μήπως λειτούργησε κανονικά στο θέμα των βροχοπτώσεων για να συζητάμε για χιόνια?